2023

Zondag 6 augustus

Vanmorgen vroeg wakker en nog 20 min voetbal gekeken, WK vrouwen Ned tegen Zuid-Afrika, 2-0. Ineke was ook vroeg wakker en we besloten maar te pakken en te vertrekken. We zouden nog brood halen, maar zo vroeg is deze nog niet open. Dan maar onderweg, maar van uitstel komt uiteindelijk geen brood meer kunnen krijgen. Gelukkig hadden we nog een reserve maaltijd in de kast staan, dus we hebben wel gegeten. Onderweg veel regen gehad, maar eenmaal in Vroncourt was het droog. Nog niet echt warm. Geen rare dingen in en rond het huis,  alleen de vijgenboom was goed gegroeid en heeft voor het eerst vijgen. 
Vanmiddag trouwens nog even Matthieu van de Poel gekeken, wat een finale met val erbij. Nu is er baanwielrennen, ook altijd spannend. Straks vroeg naar bed, de reis mat altijd wel af.

Zoals jullie op de plaatjes in de bijlage kunnen zien zijn we gisteren meteen met de extracteur de jus à vapeur (wat een woord) aan de slag gegaan want we wisten plots een oplossing voor de hoeveelheid rabarberstengels!
Eind van de middag hadden we 1,5 liter overheerlijke rabarbersiroop! Echt verrukkelijk.
Ik had er wat meer suiker aan toegevoegd om er siroop van te maken dat we later kunnen aanlengen met wat of witte wijn.
Enfin, we gaan er zeker mee verder experimenteren.
Riekus&Elise

21mei 2023

Vanmorgen op de fiets brood gehaald, het was lekker weer en ik was al om 8 uur onderweg. Doordat ik vroeger was, had de bakker oorknop voldoende keuze, iets wat rond 10 uur niet meer is.

Om 11 uur zijn we nog naar een brocante geweest in een lieflijk dorpje. Ze organiseerden het voor de eerste keer en hadden goed hun best gedaan. Het was in het zonnetje en minder wind al behoorlijk warm. Niets kunnen vinden wat echt van meerwaarde zou zijn, dus na een broodje en iets te drinken weer huiswaarts.

We hadden op de heen weg trouwens nog een ketel  om van fruit sap te maken bij Riekus en Elise gebracht en even met ze gekletst. Het was een ketel welke wij van Sita hadden gekregen, maar bij ons in de kast zou blijven en Riekus er wel raad me weet.

Riekus en Elise waren nu geruime tijd in Vroncourt en Elise moest straks nog een keertje terug om het schooljaar af te sluiten. Zij zijn altijd de graadmeter voor ons of er in het dorp nog iets was veranderd. Maar geen nieuws.

Het grootste deel is al ingepakt, we willen morgen vroeg om 7 uurvertrekken, wordt nog een uitdaging denk ik, maar het is dan al wel licht en dat scheelt.

20 mei 2023

Hier zoemen de bijen om ons heen en af en toe zo’n grote jongen. Ze bewegen langzaam en doen in principe niets, maar groot zijn ze wel. Gelukkig zijn het er niet zo veel.



Het was lekker weer vandaag, de wind was wat minder en de temperatuur iets omhoog. Ik heb me vermaakt met de sauna, verder uitzoeken en de slechte delen scheiden van de nog bruikbare. Het bouwen kan beginnen, maar dat is voor de volgende keer.

Ineke is bezig met sokken breien, moet de aandacht er goed bij houden, zoals je ziet 🙂



Verder is er niet veel te melden, ow ja, heb vanmorgen nog een aanhangwagen hout gehaald. Moet het alleen zelf nog in stukken zagen, dus binnenkort heb je wat lawaai in de buurt. 😂

19 mei 2023

Hier een rustige dag, zonnig, maar nog steeds een noordoosten wind. Na het boodschappen doen ben ik bezig gegaan met de sauna. De delen uitzoeken en dan zien of er iets passends van te maken is. Ineke heeft de oude kloosterkades van mijn moeder geschuurd, maar die moet nog een beetje nazorg hebben. 

We wilden iets gaan eten op een marktje met lokale producten, maar daar wilde het nog niet zo vlotten en toen hebben we een pizza uit een automaat gekocht. In drie minuten klaar en best te eten, maar te duur t.o.v. diepvries pizza’s uit de supermarkt. Dus dat doen we niet zo snel nog eens, maar het uitproberen was het wel waard.

18 mei 2023

Wij zijn vanmorgen naar een brocante geweest, was heerlijk zonnig weer, koude wind. Niets kunnen vinden wat van pas kon komen, rotzooi genoeg hoor.
Eenmaal terug ben ik gaan fietsen en is Ineke in de tuin geweest, lekker lezen in de hangmat. Ik heb hieronder een foto bij gedaan.
Nu aan het koken, kip stukje en friet en dan vanavond naar AZ kijken. Wellicht halen ze de finale

17 mei 2023

Vandaag afrastering geplaatst, of er verder mee gegaan. Loop je heel wat meters om het huis. Toen ik op de parkeerplaats was, kwamen er nazaten van de kasteel heer voorbij, pratend in het engels. Ze waren op zoek naar hun geschiedenis en vandaar het bezoek aan het kerkhof. Ik ben later nog even wezen kijken en zag dit bord bij het door hun bezochte graf staan.

image0.jpeg

Nu kun je tegenwoordig een vertaler via je telefoon, door het maken van een foto of de camera op tekst gericht te houden, de tekst zo maar laten vertalen. Grappig hè?
Hieronder zie je dan het resultaat:

image1.jpeg

Verder alles goed hier, koude noorden wind, dat wel. Morgen naar een brocante, zien wat er te halen valt. In ieder geval een broodje worst 😋

16 mei 2023

Bewolkt en koude start vanmorgen, noorden wind. Samen bij de bakker brood gehaald en een ommetje gereden langs een meertje. Hier kon je alleen vissen, maar was keurig aangelegd. Via “binnendoor” terug naar huis. Langs enorme velden met koolzaad, gele uitgestrekte vergezichten. Boven het dorp zijn ze aan het maaien en ze komen af en aan bij ons voorbij. In de 2 filmpjes krijg je een idee hoe dat voor het huis en keukenkraan voorbij raast. Het wordt dan gewoon even donker in de keuken. Vanmiddag nog een keertje de bosmaaier omgehangen en het gras voor een tweede keer gemaaid. Een aantal plekken laat ik ongemoeid, daar bloeit het e.e.a. Eens zien of het zich uitbreidt als je er van af blijft. Voor de nieuwe pup bij Meike een kleine afzetting gemaakt achter het huis. Kan ie er niet in eens vandoor gaan en de weg op rennen.

15 mei 2023

Vanmorgen naar Vitel, daar zit onze verzekeraar van het huis. We hebben alleen en opstal verzekering en die is inmiddels ruim 8 jaar oud. We vroegen ons af of die niet moest worden ge-update. We moeten u een  mail sturen met daarin de veranderingen sinds dien en dan zouden ze het opnieuw berekenen. De inboedel is best wel een behoorlijke verzameling, maar wel over de datum en geen kapitaal. Misschien is dat zelfs wel te verzekeren als inboedel op een andere locatie via Thoma in Nederland. Zo zie je maar, er is altijd wat te doen.
Vanmiddag onkruid weggebrand op het pad, terras en parkeerplaats. Ineke heeft lekker in de hangmat gelegen en gelezen. Na zo’n dagje buiten is het aangenaam bij de kachel binnen, het is nog steeds koud voor de tijd van het jaar.
Ik heb bij de houthakker hout besteld, maar neem meter stukken mee, deze moet ik dan nog zelf zagen. Dus extra klusje thuis, maar eens zien hoe dat gaat. Hij vond een kuub te weinig om daar alles voor te regelen, en meer heb ik nu niet nodig.

14 mei 2023

Wij zijn vandaag om een uur of 11 richting de eerste brocante gereden. Een dorpje, mensen zitten dan met hun santenkraam voor het huis aan de weg. Veel kleding en speelgoed, niet waar we echt naar op zoek zijn. Ik kijk vooral naar gereedschap of deurknoppen en toebehoren. Je moet een beetje geluk hebben. Ineke kijkt weer naar de bloempotten en andere snuisterijen. Er was hier niets bij wat ons kon bekoren en door naar de 2e brocante. Deze was gelegen in een oud fort, eind 19e eeuw gebouwd om Langres (vestingstad) te verdedigen tegen de artillerie beschietingen die over grotere afstand konden. En dan in die tijd de angst voor de Duitsers, maar die zijn in de eerste WO niet zo ver opgerukt. Het fort wordt gerestaureerd en vandaag was er op het terrein kleedjesmarkt. We hebben daar ook iets gegeten, maar dat duurde en duurde, heb wel een half uur in de rij gestaan en toen was het brood met de saucisse ook nog op.  

13 mei 2023

Het schijnt dat ik snurk, geloof er niks van want ik hoor het echt niet. Ineke wel, zegt ze. Ik heb iig prima geslapen weer en ben vanmorgen op de fiets brood gaan halen in Bourmont. Heen en terug 25 km, met een beetje klimmen erbij. Mooi weer, dus geen straf.
Door de zon en de wind was het gras aardig opgedroogd en vol goede moed de bosmaaier gepakt. Om de bloemen heen gemaaid en een soort van pad gemaakt. Sommige stukken waren nog wel aardig nat en erg dik, kom je dan echt niet doorheen.
Uiteindelijk een aardig eind opgeschoten en nu eerst maar weer even laten rusten.
Zoals gezegd,  het was lekker weer met een stevig windje. Nu hebben we net het eten op en zitten we binnen, kacheltje aan. Net even behaaglijker.
Meike heeft vandaag de pup geknuffeld en mochten aangeven welke ze graag zouden willen. Dit wordt uiteindelijk toch door de fokker bepaalt, maar misschien hoeft deze geen keuze te maken. Ze gaat het zien.

12 mei 2023

Gisterenavond rond 20 uur aangekomen, lange reis met wat files en stevige buien. In huis was het rustig, op een paar muizenkeuteltjes na. De boosdoener vanmorgen in een val gevonden, hopelijk was deze de laatste nog achtergeblevene, nadat we vorige keer de gaten hadden gestopt.
Prima geslapen, lekker rustig en dan is het hier goed. Vandaag bij Gisele een bloemetje gebracht voor haar 70ste verjaardag, aardigheidje en je doet er altijd goed aan.
In het dorp wachten ze ook op beter weer, onkruid groeit hier wel goed bij, maar daar zit niemand op te wachten. Bosmaaier wil nog niet zo, het gras is te nat en dan slaat het neer. Wel een stukje gedaan, maar gaat dan gewoon zwaarder.
De buurman heeft zijn keyboard ingeleverd voor penselen, liet me een schilderij zien dat ie voor 100 euro had verkocht. Denk van een liefdadige schenker 😉
Nu hebben we buiten de haard aan en koken we daar op, het zonnetje schijnt, alleen aan de verkeerde kant van het huis. Tot zover.

Vandaag 6 februari een filmpje rondom het huis. Er was een koude NO-lijke wind, maar in het zonnetje was het al best wel lekker. Klik, maar heb een beetje geduld, filmpje moet nog wel even laden.

met geluid

7 februari, mooie dag lekker buiten geweest in de tuin om op te ruimen en vuurtje gestookt. Dat mag eigenlijk niet meer, dus heel zachtjes gedaan.

met geluid

Vandaag wezen boodschappen doen in Neufchateau, we hadden onze zinnen gezet op een wok-restaurant wat er niet uitziet aan de buiten kant en maar de vraag was of je er ook kon halen. We waren er even voor 12 uur en het was er al behoorlijk druk, de fransen eten echt warm tussen de middag en ze hadden er een buffet. We konden meenemen en kregen 2 plastic bakjes die we zelf aan het buffet mochten vullen. De deksel moest er dicht op kunnen gingen we vanuit. 2×7 euro afgerekend en straks maar eens lekker opeten.
Daarna in de tuin verder met het restafval hout van de omgezaagde bomen, hele klus en voorzichtig een vuurtje gemaakt, maar met de rooksignalen verraad je jezelf gemakkelijk, dus toch maar eend kijken naar alternatieven.

Vandaag heerlijk weer, in de tuin bezig geweest en wat boodschappen gedaan. De buurman gesproken, hij verwarmde 1 kamer in het huis, daar “woont” ie dus.

Vandaag een filmpje van de stal, ben beetje later, moest het hout tussendoor halen. Aanhanger vol voor Eerbeek.

Vandaag een filmpje over het donkere deel van het huis, hoewel de stal er ook mag wezen. Het is wel overal een rotzooitje, maar dat komt door de winter periode en de meegebrachte sauna die een plekje even moest hebben. Alles komt wel een keertje op zijn plek terecht, ooit…

Vandaag zitten we heerlijk buiten, de boeren rijden af en aan met, we denken, gier. Traag gaan de volle tanks hier omhoog en komen dan in vlot tempo weer terug. De wind staat gelukkig gunstig 🙂