Sep 2020

Zaterdag 10 oktober

Vandaag de laatste dag van de vakantie, dus de laatste zaken in orde maken voor misschien wel een lange tijd. De positieve corona testen in alle landen lopen behoorlijk op en daarmee ook de onzekerheid over de bewegingsvrijheid.

Het was lekker weer om nog wat buiten te doen en ik heb nog een lage wand in de veranda gemaakt. Het verder afwerken komt de volgende keer.

De veranda bijna af

Tevens op zolder nieuw zeil gemaakt en een afvoer naar buiten voor als het water mocht overlopen.

Overloop voor de lekkage op zolder

En omdat we niet meer zijn winkelen hebben we weer eigen brood gebakken en dat is best lekker en goed gelukt.

Zelf brood gebakken

Maar voor nu is het genoeg, morgen naar huis. Ten minste, als we alles in de auto kunnen krijgen. Tot morgen in Eerbeek.

Vrijdag 9 oktober

Vandaag rondom huis dingetjes gedaan. Versteviging aangebracht aan de veranda, gebosmaaierd en onkruid gebrand. Ineke heeft mispels geplukt, noten geraapt, appels geplukt en de was gedraaid. Het was redelijk weer en buiten goed te vertoeven. Zeker onder dak en uit de wind. Verder hebben we de walnoten overgepakt in kippengaas netten, waardoor ze goed kunnen drogen, anders is het rapen jammer geweest. Ow ja, de walnoten taart smaakte prima, lekker machtig, waardoor alle maaltijden opschoven en we laat zijn met alles, maar dat geeft niet. En nu houd ik op.

Tapas plankje

Donderdag 8 oktober

Vandaag een natte start, maar al snel werd het droog en vanmiddag zelfs even de zon gezien. Ineke heeft de ketel van tante Sita gebruikt om fruit tot sap te koken. Drie jampotjes vol, we nemen ze mee naar huis, kunnen jullie proeven.

De oude pan van tante Sita

Ik heb vanochtend een nieuw stuk zeil gespannen op zolder en een aanhangwagen met het oude fornuis naar de stort gebracht. Vanmiddag hebben we nog twee emmers walnoten geraapt en zitten mijn vuile kleren in de wasmachine. En, niet te vergeten, Ineke heeft ook nog een walnoten taartje gebakken en gisteren de mixer opgeblazen met broodbeleg mixen. Dus oude mixers niet weggooien. 

walnoten taart

Woensdag 7 oktober

De dag begon vroeg, gisteren heeft er toch een beetje ingehakt met dat gekruid op het dak. Maar goed, na een kopje koffie toch nog maar weer even naar bed gegaan. Half tien werden we weer wakker, dus lekker even na gedut. Omdat het regende zijn we eerst maar even boodschappen wezen doen, om daarna de dakranden af te werken. Een volgende keer volgt de regengoot, en dan maak ik alles verder pas. Voorlopig kunnen we zo droog zitten, nadat ik het oude fornuis heb weggehaald. Dat was een hele klus, want het was allemaal verroest en zo een oven heeft welk heel wat gewicht in zich. Dus met sloophamer en slijptol heb ik hem toch klein gekregen en ligt ie nu in stukjes in de aanhangwagen om morgen te worden weggebracht.  En dan ronden we langzaam af en ruimen we op, je weet maar nooit wanneer we hier weer terug komen. Ineke had nog 700 walnoten geraapt, ze telt ze altijd tijdens het rapen 🤔

Deze poster kwam ik onderweg tegen over het dragen van een masker, ja of nee

 

Dinsdag 6 oktober

Hij zit er op en heeft de eerste regen doorstaan. Vanmiddag hebben we samen de pannen er op gelegd. Dus we zullen morgen allebei wel spierpijn hebben. Meer valt eigenlijk niet te zeggen, dat was de dag. 

Allemaal op gelijke afstand

Ziet er dan ook wel mooi uit

Maandag 5 oktober

Er is een boom omgewaaid, die was er vast aan toe. Gevolg is wel dat ie mooi een walnotenboom heeft geraakt, dus de walnoten zijn er hierdoor massaal uitgevallen. Het is in ieder geval gemakkelijk rapen. De boom haal ik volgend jaar wel weg, eerst nog een nieuw houtopslag bouwen. We kregen dakpannen aangeboden en die hebben we vanmiddag opgehaald. Nu eerst kun je dan ook het tegelwerk maken, omdat maten per dakpan soort verschillend zijn. Helaas is het buiig weer en kon ik niet al het tegelwerk erop krijgen, maar dat moet morgen dan maar. De pannen hebben we voor de helft opgehaald, want het was een partij van 20 m2, dus genoeg voor nog een afdakje. Overigens moet je zelfgebakken brood wel controleren op kneedhaken voordat je een restantje weggooit. Dat zal niet weer gebeuren.

De dakpannen

Het nog niet afgemaakte regelwerk

Zondag 4 oktober

Mooi weer vanmorgen, wel veel wind, maar in ieder geval geen regen. Ineke heeft de zondag van vorige week in gehaald en ik heb lekker sport gekeken. Vanmorgen nog wel lekker buiten gezeten en wat hout opgeruimd. Ineke heeft noten geraapt, die liggen nu echt voor het rapen, appeltaart gebakken, nog aan het schilderij gewerkt etc., etc.
Morgen de tuin in om een tak op ter ruimen, er is er eentje afgebroken onder het gewicht van de bladeren, de regen en de wind. 

De geraapte noten hangen te drogen in de keuken

Zaterdag 3 oktober

Herfst, de walnoten vallen en in zuid frankrijk raast een storm waardoor modderstromen van de bergen afkomen en alles wegvagen. De tv is er hier vol van en het ziet er daar ook niet goed uit. Hier hield de regen op na onophoudelijk 24 uur te hebben geregend. Dus kunnen we naar buiten en heb ik met de aanhangwagen panlatten gehaald voor als we dakpannen kunnen krijgen. Verder is het raam geplaatst en heeft Ineke een mand vol walnoten geraapt. Deze zijn al gewassen en hangen nu te drogen. De Giro is begonnen en de kachel brandt. Gezellig onderuit.

Oude stalraam als doorkijkje naar het dal

Vrijdag 2 oktober

Vandaag is Frankrijk onder invloed van een lage drukgebied bij Normandië, en zorgt bij ons vrijwel de gehele dag voor regen. Nu is dat niet zo erg, maar het dak begint aardig door te lekken en dat baarde wat kopzorgen, omdat je er zelf niet bij kunt. Dus vanmorgen naar de aannemer gereden die ook de septic tank had geplaatst, maar die was niet op zijn werkplaats. Een mailtje aan hem werd al snel beantwoord en of het vanmiddag uit kwam dat hij kwam kijken. Maar natuurlijk, hoe eerder hoe liever. Tegen half vijf was hij er en heeft de schade opgenomen. Hij adviseerde het te laten repareren en dan kon het dak er weer een paar jaar tegen. Dat leek ons een goed plan en hij komt nu met een offerte, hij verwacht 2-3 dagen met 2 man werk. Nu hij er toch was, ook maar gevraagd of hij voor ons nieuwe afdak nog een rest partij dakpannen had liggen. Dat dacht hij wel en zou mailen wat hij had, tegen een leuke contante prijs. Het regent nog steeds, dus kijken we tennis en genieten we van een ijsje. 

Ineke vindt de Daim lekker en ik de Magnum. Het zijn wel mini’s

Donderdag 1 oktober

De dag begon droog, maar al snel volgde er regen. Het zag er niet goed uit en werd een dagje binnen blijven. Dat hebben we ook gedaan en niet verveeld. Ineke is met de nieuwe maatregelen om maskers te dragen, op zoek gegaan naar nieuwe patronen. Ik ben een oud stalraam gaan borstelen, al het roest er af. Dit raam moet buiten in de veranda komen als doorkijkje het dal in. Later op de dag ging het nog nog even heel hard regenen en het dak is toch wel aan vervanging toe. Eens kijken of er nog wat te repareren valt een deze dagen. 

Ingesmeerd met Owatrol.

 

Woensdag 30 september

Vandaag begon goed mistig, maar het klaarde gedurende de dag goed op en we hebben vanmiddag nog even lekker in de tuin van het zonnetje genoten. We hebben vanmorgen boodschappen gedaan en nog wat bouten en moeren. Verder ben ik nog op zoek naar dakbedekking voor op de veranda. Je hebt platen recht toe recht aan, in de vorm van dakpannen of kiezen voor echte dakpannen. En hoe leg je alles er op. Ik kan me daar best druk over maken, want bij alles blijven open eindjes. Gelukkig werd vanmiddag het hout gebracht en kunnen we er nog even over nadenken. Er ligt weer 2 kuub hout bij en dat is voorlopig weer even voldoende. Zo nu onderuit en zien dat we de kachel aankrijgen.

Met 2 kuub aangevuld

Dinsdag 29 september

Na wederom een heerlijke rustige nacht hebben we vandaag in en om het huis door gebracht. Ik moet toch het afdak een eind af krijgen en Ineke heeft weer van allerlei andere dingetjes gedaan, waaronder de wasmachine en de droger ingewijd, die doen het. Het is niet koud, maar ook niet aangenaam buiten, toch hebben we nog wel buiten de koffie gedronken met kweeperen taart. Verder weinig nieuws vandaag, dus nog maar twee foto’s.

De balken liggen erop

Kweeperen taart

 

Maandag 28 september

Net naar de persconferentie van Rutte en de Jong geluisterd, het wordt er niet beter op. Weer inperkingen om het virus tegen te gaan. Wij houden hier afstand tot alles en iedereen en zorgen er voor geen risico te lopen. 

Vandaag wilden we opstaan met een lekker gebakken broodje. Gisteravond alles klaar gezet, zodat vanmorgen bij het op staan de reuk en het smakelijke brood ons zou verrassen. Echter, je moet hier bij het broodmeel dan wel wat gist doen anders heb je alleen de reuk. Het brood zag er zo uit:

Brood in de broodbak machine zonder gist 🙁

Goed, dus toch maar brood gehaald en gist, want we hebben nog meer van dat kant en klare broodmeel. Vanmiddag ben ik verder gegaan met het afdak achter en Ineke met allerlei andere dingetjes (kweeperen gekookt, walnoten geraapt, ramen gekrabd). Helaas begon het te regenen en moest ik stoppen. Morgen weer verder.

Muurbalk bevestigd en dwarsligger erop

Zondag 27 september

Vanmorgen een appje van Meike: Michel en Kirsten gaan trouwen. Michel heeft Kirsten boven op een alp ten huwelijk gevraagd, ze bestaan nog de echte ridders. Dat was dan ook meteen het hoogtepunt van de dag, verder regende het en heeft een fransman het WK wielrennen gewonnen. Ik heb nog een kleine wandeling gemaakt en Ineke heeft een poging gewaagd om een schilderij te maken, maar kon niet de juiste “toon” vinden. Hopelijk is het morgen beter weer en kunnen we buiten nog het een en ander doen.

De zonnebloemen geven de dag mooi weer 🙂

Zaterdag 26 september

Het beloofde een regenachtig dagje ter worden, net als morgen. We hadden ons dus op binnenactiviteiten ingesteld en na een paar boodschappen zijn we allebei aan het prutsen geraakt. Ineke stoofvlees opgezet en haar dingetjes gedaan en ik heb de oude balken uit de oude woonkamer van Meike en Niels geschuurd. Deze moeten buiten op het afdak komen als liggers voor het dak. Om 15.15 uur waren we beiden klaar en hebben we naar de WK wielrennen voor dames in Imola gekeken.  Nu brandt de kachel en zitten we onderuit, het eten was heerlijk. 

De herfstkleuren komen al te voorschrijf

Vrijdag 25 september

Vandaag boodschappen gedaan in Neufchateau, dat ligt in de Vogezen en  kent het normale risico op dit moment. Het lijkt in Nederland harder uit de hand te lopen dan hier in Frankrijk. In Tilburg maken ze er weer een potje van met Willem II.
We hebben een kachel, elektrisch, voor in de badkamer aangeschaft. Deze is programmeerbaar, dus je kunt het op gezette tijden aangenaam hebben. Deze opgehangen en verder niet veel gedaan. Pizza gemaakt en die smaakte goed. Het weer is hier omgeslagen en de zon en buien wisselen elkaar af. Het is ook kouder geworden, dus de kachel is aan en dat is weer lekker warm. 

De fiets heeft ook weer een poetsbeurt gehad

Donderdag 24 september

Het begon droogt, maar dat veranderde in de dag naar veelal motregen en een enkele opklaring. Binnenshuis dingen doen. Ineke wilde graag een tafel in de vide en die lag op zolder. Het was de oude keuken tafel en die dus schoongemaakt en in elkaar gezet. Nu heeft ze haar eigen hobby tafel in de vide.

Hobby tafel in de vide

Daarbij kwamen de stoelen uit de keuken, maar daar hadden we de oude van Meike’s buren voor in de plaats. Die passen perfect bij de tafel en het geheel ziet er mooi uit. Het is niet nieuw, maar voldoen nog helemaal. Vanavond is PSV.

De oude nieuwe stoelen staan mooi bij de tafel

Woensdag 23 september

Wederom best wel een mooie dag, iig prima weer om buiten te vertoeven. Na boodschappen te hebben gedaan dus maar lekker aan de gang. Kwee peren plukken, taart maken, haken, lezen en de inwendige mens verzorgen en ik zie nog twee palen voor het afdak in de grond krijgen. Dat viel niet mee, zeker als je paal op een plek moet komen waar al een rotsblok onder de grond ligt. Dit keer was het een grote en liet zich niet gemakkelijk opzij zetten. Inmiddels staan de palen en kunnen morgen de liggers erop. Zo beetje bij beetje gaat het wat worden, hoop ik.

Vanmorgen Eddy gefeliciteerd, is vandaag 70 jaar geworden, mooie leeftijd. Ook nog vanmorgen hout besteld, tenminste dat hoop ik, want de houthakker is moeilijk verstaanbaar en dan ook nog in het frans 🙂 We zullen zien waar hij straks mee aankomt.

De ochtendzon speelt met licht op de schoorsteen

Dinsdag 22 september

Vanmorgen kwam de melding dat we in een voor nederland aangemerkt oranje gebied zijn terechtgekomen. Wat nu, want bij thuiskomst moet je dus 10 dagen in quarantaine.
We doen voorlopig het volgende, nadat we Gisèle gesproken hebben, we blijven voorlopig hier, want er valt hier niets te vrezen. De besmettingen zijn voornamelijk in de grote universiteitsstad Chaumont, maar op het platteland niet. We gaan de laatste tien dagen boodschappen doen in Vittel, dat ligt op een half uurtje rijden in de Vogezen en dat is nog een vrij gebied. Op die manier bouwen we de quarantaine op. Er valt veel op af te dingen, maar het is ook een beetje gezond verstand. We passen nu meer dan we al deden op.

Zo en nu vandaag. Heerlijk weer en lekker in de tuin. Ineke heeft kweeperen geplukt, een hele mand vol. De boom hing met de volle takken op de grond en nu deze geplukt is, weer een beetje van de grond. Daarnaast heeft ze onkruid gewied en gelezen en gehaakt. Heerlijk in de tuin. Ik ben begonnen met de zijwand van de overkapping en dat gaat niet snel, maar schiet wel op. Het begon onder het eten een beetje te druppelen en het werd ook al donker, we waren laat. Nu lekker binnen en gedoucht.

restant hout van tuinhuis Meike en Niels

Maandag 21 september

Lekker geslapen en voor ons doen vroeg op weg naar de supermarkt. Voor twee dagen inkopen gedaan, kip op de cobb-bbq. Hierna gebosmaaierd en onkruid getrokken, Ineke heeft de stokrozen geknipt en bij een ander hek op de grond gelegd. Misschien komen ze hier weer op.
Vanmiddag een lekker stukje gefietst, hoewel het best warm was, was het goed te doen. Het is hier vroeger donker dan in Eerbeek en het gaat ook wat sneller. Verder geen nieuws, we beginnen rustig.

Boodschappen doen

Zondag 20 september

De caravan achter de auto en op weg naar Vroncourt-la-Côte. We zijn om 8 uur vertrokken en waren om 15.30 uur bij het huis. Onderweg even in een file gestaan, want ze zijn druk bezig met onderhoud aan de wegen.  Met stralend weer hebben we uitgepakt en in de keuken wat roet opgeruimd. De schoorsteenveger was geweest, maar er lag nog een dunne waas op de vloer. Voorlopig zijn we hier vanaf, want dit kan dus wel eens in de 10 jaar in ons geval, maar horen we denk ik nog wel. Nu kijken we de aankomst van de tour en gaat Ineke nu eten maken.
We kregen nog een berichtje van Kirsten Ros, haar Michel zou vandaag een triatlon doen bij de Mont Ventoux, maar deze was vanwege het slechte weer afgelast. Dat was dus een hele reis voor niets..

Het rapen van de hazelnoten, deze liggen ruim op de grond