Op de pizzaplaat

Pannenkoeken

Op de Cobb is het ook goed pannenkoeken maken. Wel is het goed om te beseffen dat het best lang kan duren. Even snel een hele stapel bakken is er niet echt bij. Voor het bakken gebruik ik uiteraard de Cobb Bakplaat. Wat met een kleine barbecue als de Cobb kan gebeuren is dat de barbecue teveel afkoelt als er iets kouds op wordt geplaatst. Met pannenkoeken kan dit ook gebeuren als het koude beslag op een onvoldoende warme bakplaat wordt gegoten. Het resultaat is een ongare pannenkoek die niet mooi bruin wordt. De oplossing hiervoor is voorverwarmen: De lege bakplaat op de Cobb zetten met de deksel erop, en een paar minuten wachten. Dan pas wat boter laten smelten, beslag erop, deksel erop en met een paar minuten heb je een schitterende pannenkoek.


 Mini Pizza’s

De voorbereiding wordt gestart met het aansteken van de Cobb met een stuk of zes briketjes. Als er teveel kooltjes worden gebruikt wordt de bodem te heet waardoor de onderkant van de pizza gaat verbranden. Voor de bodem van de minipizza wordt een gehalveerd pitabroodje gebruikt. Deze bodem dun insmeren met een beetje tomatensaus afhankelijk van hoeveel energie je erin wil steken of hoe ‘outdoor’ je het wil maken. Net als een gewone pizza wordt de minipizza afgemaakt met een topping naar keuze: paprika, mozzarella, vis, ham, kaas, …

Er passen precies vier minipizza’s op de bakplaat van de Cobb. Ook hier weer de deksel erop. Als de bakplaat niet is voorverwarmd, duurt het bij ons ongeveer 10 minuten voordat de minipizza’s klaar zijn. Een volgende serie minipizza’s (met een warme bakplaat) gaat sneller: ongeveer 5 minuten. Helaas heb ik hier geen foto’s van, maar dit vonden wij een erg leuk recept voor kinderen.


Cobb Pizza

15g droge gistpiza
mespuntje suiker
450ml warm water
750g witte bloem
2 theelepels zout
75ml olijfolie
tomatenpuree
verse basilicum gesneden
ansjovis
salami plakjes
zwarte olijven
mozzarella
oregano
zout en peper

Cobb: 5 barbecue briketjes
Cobb accessoires: bakplaat

Los de gist en suiker op in de helft van het warme water. Laat het 10 minuten staan. Meng de bloem en het zout en giet hier het gistmengsel bij. Voeg de rest van het water toe en kneed het mengsel. Laat het daarna rijzen, in een bedekte kom die van tevoren is ingesmeerd met olie, totdat het deeg twee keer zo groot is.

Rol het deeg uit zodat het op de bakplaat past. Zorg ervoor dat het deeg niet meer dan een halve centimeter dik is. Maak een tomatensaus van tomatenpuree, basilicum, chili, zout en peper. Smeer de tomatensaus over het deeg en voeg de toppings toe.

Plaats de Cobb bakplaat op de Cobb bbq als deze op temperatuur is. Warm de Cobb bbq 7 minuten voor met de deksel erop. Plaats de pizza op de bakplaat en bak de pizza 15 minuten met de deksel erop. Deze pizza kan gemaakt worden met elke topping naar keuze.