Op het rooster

Gerookte kip met appel

3 – 4  personen

Ingrediënten:

Kip (1 a 1½ kg), flinke appel (bv. goudreinet), olijfolie, foelie, 2 tl massala, peper en zout, Jack Daniels snippers

Steek de Cobb aan en laat deze 20 minuten voorverwarmen. Bestrooi de kip van binnen en buiten met de massala, peper en zout. Was de appel, haal het klokhuis eruit en snij hem zonodig op maat van de buikholte. Doe de foelie in de holte en vervolgens de appel. Bind de kip dicht en op. Bestrijk hem ruim met olijfolie. Gaar de kip in 1 a 1½ uur op het rooster in de Cobb. Doe het laatste kwartier een handje vol vochtige Jack Daniels snippers op de kolen. Lekker met rijst en grove appelmoes.

Cobb: 8 briketten


Warm gerookte zalm

4 personen

Ingrediënten:

4 zalmfilets van ongeveer 140 gram,
Limoensap van 2 geperste limoenen,
3 teentjes knoflook – geperst,
4 tl olijfolie

Pers de knoflookteentjes en vermeng ze met de olijfolie. Druppel een beetje limoensap over de zalmfilets, zout de filets en kruid ze met knoflookolie.

Wanneer de briketjes klaar zijn (bijna grijs) en ook de zalmfilets voorbereid zijn, leg dan een handvol rooksnippers (of rookmot) op de briketjes. Leg nu de basisplaat en het grilrooster op de Cobb. Plaats hierop de zalmfilets. Plaats nu de deksel op de Cobb. Binnen enkele minuten begint de rookontwikkeling. Gril de zalm in ongeveer 15 minuten – afhankelijk van de dikte van de filets gaar.

Belangrijk: Laat de deksel op de Cobb tijdens de hele griltijd.

Serveertip:

Serveer de zalmfilets met geroosterd brood. Als bijgerecht kunt u bijvoorbeeld groene asperges met crème fraîche dressing met vers gehakte kruiden aanbieden.

Cobb: 6 briketten


Rosbief, gemarineerd in wijn

4-6 personen

Rosbief, ca. 1 kg

Marinade:

1 teentje knoflook – geperst
1 fijngesneden ui
1 tl zout
1 laurierblad
300 ml rode wijn

De rosbief wassen, deppen en de vetlaag iets insnijden.
Bereidt de marinade en giet deze in een kom. Laat de rosbief in deze marinade 6 tot 12 uur op een koude plek staan. Keer halverwege het vlees een keer om in de marinade.

Haal het vlees uit de marinade. Wanneer de briketjes in de Cobb klaar zijn om te grillen, giet dan de helft van de marinade in de kookring. Plaats hetgrillrooster op de basisplaat. Leg de rosbief op het grillrooster, met de vetlaag naar onder en plaats de deksel op de Cobb. Keer het vlees na 30 minuten om. Meet na nog eens 20 minuten met een vlees thermometer de temperatuur in het midden van het vlees. Als u de voorkeur geeft aan rood vlees, hou dan een temperatuur rond 55 graden Celsius aan. Als u van meer doorbakken houdt, dan moet de temperatuur 60-65 graden Celsius zijn. Wanneer het vlees de gewenste temperatuur heeft bereikt, haal dan het vlees van de grill en voeg zout toe. Verpak het vlees in folie en laat het nog 15-20 minuten rusten.

TIP:

De fond, die zich verzameld heeft in de ring van de Cobb, kunt u er met een braadpipet uithalen en gebruiken om
er een lekkere saus mee te bereiden. Wij raden u aan de marinade te zeven voordat u deze verder verwerkt. Er
zou wat as van de briketjes in kunnen zitten.

Cobb: 7 – 8 briketten


MOINK Balls

MOINK Balls is een recept voor de barbecue voor een bijgerecht of als borrelhap. De Cobb voorverwarmen met 6 briketjes. Gehaktballetjes, eventueel insmeren met een barbecue rub, en er een reepje spek omheen wikkelen. Prikkertje erdoor en klaar. Op het moment dat de kooltjes op de Cobb zo goed als helemaal grijs kunnen we beginnen. De gehaktballetjes gaan op het rooster bovenop de Grillplaat. Omdat het niet te heet moet worden voor deze gehaktballetjes kan je eventueel ook een stukje aluminiumfolie onder de gehaktballetjes leggen. Uiteraard het deksel erop. Ik heb de tijd niet precies bijgehouden, maar ik denk dat de gehaktballetjes zo’n 20 a 30 minuten moeten grillen.

Basis Barbecue Rub

1/4 cup (60 gram)bruine basterd suiker (goed aangedrukt)
1/4 cup (35 gram)paprika poeder (gewone, niet de hete)
1/4 cup zeezout
3 eetlepels versgemalen zwarte peper
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel cayennepeper

Meng alles door elkaar, dit kun je het beste met je vingers doen want het paprika-, en knoflookpoeder wil nog weleens geklonterd zijn, en je rub is klaar.

In plaats van donkerbruine basterd suiker kun je ook licht bruine gebruiken, of ruwe rietsuiker.

Bewaar je rub luchtdicht en op een donkere plaats, dan blijft hij een aantal maanden goed.

Iets pittiger

Basis voor een goede rub! Ik vond deze iets te zoet en heb minder suiker gebruikt en chilli toegevoegd. Nu is het aardig pittig en de gerookte paprikapoeder doet het ook goed!

20 gr. Bruine basterdsuiker
20 gr. gerookte paprika
15 gr. hete paprika
30 gr. zeezout
3 el zwarte peper
2 thl knofllookpoeder
2 thl uienpoeder
1 thl cayennepeper


Brood bakken op de Cobb

Broodbakmix en ingrediënten naar keuze

brood
Cobb: 5 briketjes, 2 aanmaakblokjes
Cobb accessoires: Cobb rooster, bakpapier, eventueel bakvorm

 

 

Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Steek de Cobb aan met 2 aanmaakblokjes en 5 briketjes. Laat, als de briketjes driekwart grijs zijn, de basisplaat en deksel in 5 minuten op temperatuur komen.

Leg bakpapier op het rooster en plaats het brooddeeg op het bakpapier. U kunt ook gebruik maken van een bakvorm. Ook deze kan op het rooster geplaatst worden. Bakpapier is dan niet meer nodig. Plaats het rooster op de basisplaat en de deksel op de Cobb.

Volg de baktijd van de verpakking. Houd er rekening mee dat, afhankelijk van de grootte van het brood en de warmte van de briketten, de baktijd 10-15 minuten kan afwijken. Laat het brood, als het gaar is, afkoelen op een rooster.

 


Quiche Lorraine

Voor het deeg:quiche
200 gr. bloem
100 gr. boter
zout
5 el. water

Voor de vulling:
200 gr. mager gerookte spek (blokjes)
4 eieren
250 ml room
peper
zout
150 gr. gemalen gruyère kaas

Cobb: 10 briketjes en 3 aanmaakblokjes
Cobb accessoires: Cobb rooster en bakvorm. Let op! De bakvorm moet een kleinere diameter hebben dan het Cobb rooster om voldoende luchtcirculatie te garanderen.

Snij de boter in kleine blokjes, verdeel deze over de bloem en voeg hier het zout en water aan toe. Alle ingrediënten zo snel mogelijk tot een deeg kleden. Het deeg in folie minimaal 30 minuten in de koelkast laten rusten. Steek de Cobb aan met de aanmaakblokjes en briketjes. Laat, als de briketjes grijs zijn, de Cobb met basisplaat, rooster en deksel ongeveer 10 minuten op temperatuur komen.

Splits de eieren. Klop het eigeel door de room en voeg naar smaak zout en peper toe (houd er rekening mee dat het spek al vrij zout is). Voeg daarna de geraspte kaas toe. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi deze met een dun laatje bloem.

Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit op een bebloemde ondergrond uit tot het een halve centimeter dik is. Vouw het deeg in de bakvorm. Prik met een vorm het deeg op enkele plaatsen in. Verdeel het spek over de bodem van de bakvorm. Klop het eiwit tot het stijf is. Spatel dit door het mengsel van eigeel, room en kaas. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het spek. Strijk de bovenkant glad.

Plaats de bakvorm op het rooster als de Cobb op temperatuur is. Plaats nu de deksel op de Cobb. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vorm. De minimale baktijd is 30 minuten. U kunt de gaarheid van de quiche controleren met behulp van een satéprikker.

U kunt de quiche serveren met een lekkere salade. Eet smakelijk!