Mrt – Paasdagen (2015)

 

Voor de eerste keer met de paasdagen naar Vroncourt, in ons eigen “maison secundaire”. Ons oude bed mee, wat platen OSB en houten palen, kortom met de aanhanger weer vol, zijn we weer op pad gegaan. Ons doel was internet en meer kW/uur regelen. Daarnaast door met verbouwen en als het weer het toe zou laten, nog lekker in de tuin.

chaumont-la-ville-eglise

Chaumont-la-Ville

Donderdag met brood en koffie op pad gegaan. ’s Middags drie uur arriveerden we in Vroncourt. Alles zag er rustig uit, geen gekke dingen. Luiken open, water en elektra erop en klaar waren we. Gisèle kwam al snel voorbij met sleutel en certificaat voor de fosse septic. Ineke vroeg of er nog paasdienst was ergens, wilde ze wel graag naar toe. We konden met haar wel meerijden naar  de avondwake in Chaumont la Ville op zaterdagavond. Ze zou ons wel ophalen om 20.30 uur en toeteren, konden we altijd nog nee zeggen. Zo gezegd, zo gedaan en zijn we met haar meegereden naar de kerk. Men kent grote parochies en de avond wake was dan in Chaumont la Ville en de paasdienst dan weer in Bourmont. Met een gekleurde pastoor gingen we vanuit de kerk weer naar buiten. Daar was een paasvuur aangestoken, let wel, tegen de kerk aan. Hieraan werd de paaskaars aangestoken en hieraan konden we eenmaal weer binnen onze kaarsjes aansteken. De kerk werd verwarmd met straalkachels op gas, die elke kwartier uit knalden en weer aansloegen met een behoorlijk lawaai. Lekker warm was het er wel door, maar in Nederland zouden we ons toch achter de oren krabben. Het was dus een katholieke dienst, met haar rituelen. We waren om 22.45 uur weer thuis.

Daags ben ik bezig geweest met de interne verbouwing. Dit gaat langzaam, maar we komen er wel. De WC staat inmiddels, maar gaat nog weer even weg om de vloer te storten. De deur moet erin passen, dus daar gaan we de volgende keer mee verder.

2015-04-04 17.50.51

“eerste toiletgang”

 

Voor de stroom zijn we naar Epinal gereden, waar een kantoor van de EFD zat. Er moest echter nog wat in de installatie in huis worden verandert en dat kon niet op korte termijn en ook niet op lange termijn. Dus ergens daar tussen in en dat konden we telefonisch, in het Engels, zelf regelen. Dat komt dus de volgende keer.

Voor het internet zijn we naar Orange in Neufchateau geweest, maar daarbij is het nodig een Frans bankrekening te hebben. Lastig, lastig, lastig, dus. Europees gezien lopen de Fransen behoorlijk achter met hun betalingen. Dit gaan wij echter niet veranderen.

Op zondag zijn we de tuin in gegaan en heeft Ineke worteldoek langs het terras gelegd met stenen erop die uit het stuk tuin komen van de fosse septic. Maar daar kan ze nog wel even mee verder 🙂

Ik ben bezig gegaan met het verwijderen van ranken van doornstruiken. Deze zitten door de hele tuin en behoorlijk in de weg als het gras hoog staat. Zo ook kleine scheuten die vrolijk boven het maaiveld uitsteken. Het resultaat gaan we de volgende keer wel verbranden. Het was lekker weer en dat geeft een goed gevoel aan het eind.

2e Paasdag zijn we weer naar huis gereden, waar we rond drie uur weer aankwamen.