2022

November 2022

Zaterdag 26 november

Bij de supermarkt waren ze aan het inzamelen voor de voedselbank. Je krijgt dan bij de ingang een klein papiertje met daarop wat mogelijkheden aangedragen. Gisteren was dat ook en toen heeft Ineke een hele maaltijd (pasta, sauce en een fles rode wijn) gegeven. Vandaag een doosje chocolade als extraatje. Het is een landelijke actie, dus dit gebeurt in heel Frankrijk. Leuke en goede actie en men helpt actief de medemens.  Biba had een lekker plekje gevonden bij de kachel. Het voelt door de mist koud aan.

 

Vrijdag 25 november

Net naar een draak van een wedstrijd zitten kijken van het Nederlands elftal. Wat een instelling van dat stelletje grootverdieners 🙂 Gelukkig zijn er ook leuke wedstrijden te zien op dit WK in Quatar. 
Het was een rustige dag, vanmorgen boodschappen gedaan en vanmiddag wat geklust. Het ligt, met bewegingsmelder in de schuur hield er mee op en daar zit nu een ander op. Ook nog even de waterstand doorgegeven aan Claude voor de eindafrekening. De buren tegenover hun hebben alles al in kerstversiering voor het huis. Één grote kitscherige zooi, typisch frans. Ben nog even wezen kijken, maar er brand geen lichtje in de versiering.



Donderdag 24 november

Vanmorgen een berichtje vanonder houthakker of we vandaag het hout konden doen i.p.v. zaterdag. Geen probleem, dus zagen maar. Dat ging minder soepel dan zou moeten, de aandrijflijn liep er regelmatig af en dat begon toch wel te irriteren. Er werd dan een houtblok op de grond gesmeten en wat frans gevloek. Aan het einde waren we het ook nog niet eens over de prijs, maar gelukkig had Françoise het nog van de vorige keer in de telefoon staan. Maar voor de volgende keer een nieuwe prijs afgesproken van 40 euro per kuub hout. De aanhangwagen is in ieder geval geladen voor Eerbeek.
Verder was het een aardige dag, redelijk weer en niet al te koud.

Gerard met de aandrijfriem in zijn handen, voor de zoveelste keer eraf gelopen

 

Woensdag 23 november

Vanmorgen de kast gestuukt, moet nu drogen en dan kunnen we het voorstrijken en sausen. 
Ineke heeft alles al grotendeels opnieuw ingepakt en is alles weer helemaal schoon. 
Vanmiddag hebben we flamkoeken gemaakt in de houtkachel buiten. Beetje oefenen nog, maar dat gaat best goed. Morgen moet het iets beter weer worden en kunnen we misschien nog wat in de tuin doen. Verder Duitsland zien verliezen van Japan, best leuk 🙂

Dinsdag 22 november

Het is herfstachtig weer, niet echt koud, maar somber. Vandaag maar een dagje boodschappen wezen doen in Langres. De supermarkten liggen vol met kerstvoorraad. De chocolade is binnen, zie de foto. Verder is Frankrijk in afwachting van hun eerste wedstrijd, wij zitten er ook klaar voor.

Maandag 21 november

Vandaag verder op onderzoek in de kast naar de muizen. Er zat een plastic strip langs de rand van het vloertje en dat zinde me niet. Nadat ik deze had losgehaald kwamen er grote gleuven te voorschijn en dat wil je dus niet. De vloerplanken in de kast waren behoorlijk oud en daaronder een lege ruimte met wat erin? Dus enige optie was het weg te slopen en dan maar te zien. Er kwam aardig wat rotzooi te voorschijn en gaten in de muren waar ongedierte gemakkelijk doorheen kon. Alles schoongemaakt en de gaten gedicht met snelcement. Aansluitend een vloertje gestort en morgen een primer op de muur en dan stucen.
Nu net Nederland-Senegal gekeken, de kop is er af.

   

Zondag 20 november

Niels is vandaag jarig en ook in Frankrijk (Metz) voor zijn werk. Net te ver om even te gaan feliciteren, dus dat via de gebruikelijke kanalen gedaan.

De muizen vangst ging nog even door, totaal van 5. Maar, nu lijkt het einde in zicht en hebben we het lek denk ik gevonden. Deze zat namelijk keurig onderin de buffetkast in een hoekje. Dus gat gedicht en nog even afwachten of er nog eentje de een val loopt.
Het was vandaag zonnig, met aan het eind van de middag regen. Niet koud en al zeker niet met de kachel aan.  Het WK in Quatar is begonnen en om te weten waar je het over hebt, kijk ik toch maar. Tussen de supporters van Quatar zie je geen enkele vrouw, dus dat zegt genoeg.

Gisteren bij de supermarkt zag ik dit affiche. In het dorp Montigny staat een Pizza machine, de hele dag beschikbaar en in 3 minuten klaar. Gaan we een keertje proberen.

Zaterdag 19 november

Gisteravond laat aangekomen. We waren wat later vertrokken dan gepland en bij Nijmegen kwamen we al in de file. Maar, rond 23 uur waren we er dan toch. Alles uitgepakt en in de garage neergezet en toen de schade opgenomen van de of meerdere muizen. Er lag nog wat etenswaar en daar was aan gekaande. Ook poepen ze overal, en al zijn het kleine keuteltjes, het zijn er best veel. Vermoedelijk zit het lek in de kelderkast, dus daar een valletje geplaatst en vanmorgen zat er eentje in. Een huismuis, spits snoetje, niet groot en dood.
Nog even teug naar gisteravond op de snelweg, na enige drukte was ik bezig om de cruise control goed te zetten, maar kwam een tikje te hoog uit, dus 120 ipv 115 km/u. Net met het terugzetten stonden we al op de foto, dus dat was pech. Normaal zie je ze wel staan, maar in het donker dus niet. Pech gehad, de prent komt wel thuis.
De tweede strop was de TV die ik van huis had meegenomen. Nadat ik alles opnieuw had geïnstalleerd op het kastje, liet de TV het afweten. Dus die hele operatie voor niets uitgevoerd. Komen we ook wel weer overheen.

De kelderkast is helemaal uitgeruimd en opnieuw ingeruimd. Ik heb een oude wand weggehaald en alle gaten in het zicht dichtgesmeerd met snelcement. Hopelijk zit daar het goede gat bij en kunnen ze voorlopig niet binnen komen. En zo toch, de muizenval.

 

 

September 2022

Zaterdag 1 oktober

Al weer een nieuwe maand. Vandaag in het teken van opruimen en laatste klusjes doen. Het regende vanmorgen best door, maar dat hinderde niet, want het meeste moest toch in huis gebeuren. Van de houtkachel buiten hebben we een lekker stukje vlees en BBQ-worstjes gegeten en dat werkt als een trein. Warmte en eten, wat wil je nog meer.
Morgen alles in en oppakken en komen we weer naar Eerbeek. Tot morgen.

 

Vrijdag 30 september

net voor de kerktoren staat ons huis

Strak blauwe lucht bij het opstaan en het bleef de hele dag aangenaam weer. Toen ik van de bakker terugkwam was de buurman buiten. Een zonderling, maar wel heel aardig. Hij vertelde dat hij stond te wachten op een aanhanger met 15 m3 hout van een meter. Deze moest hij dan nog in drieën zagen. Verder was hij begonnen met piano spelen en had 3 lessen in de maand. Hij speelt dan thuis op een elektronische piano, maar we hebben hem nog niet gehoord, pfff.

 

Donderdag 29 september

Lang geslapen, hebben de gezelligheid ingehaald denk ik. Het was mistig vanmorgen, maar toen we boodschappen gingen doen was het helder. Vanmiddag nog even in het zonnetje een glaasje gedronken, was nog best even lekker toeven in de tuin. Ineke is bezig met het verven van een kastje en ik ben begonnen met de wand in de vide. Deze gaan we isoleren en er een wand voor plaatsen. In de supermarkt kwamen we deze kleur orchidee tegen.

Woensdag 28 september

Kort nachtje, maar lekker geslapen. Zo ook Job en Jannie die rond 10.30 uur vertrokken richting de Ardennen. Daar waren Niels en Lotte en die gingen ze een bezoek brengen. Het was gezellig zo en voor herhaling vatbaar. 
De rust is dus weergekeerd en we hebben wat rond het huis geklust. Aan het einde van de middag ieders nog een emmertje walnoten geraapt, want die vallen met bosjes uit de bomen.
Met mijn oog gaat het beter.

Dinsdag 27 september

Vandaag regen en zon, maar dat hield ons niet tegen. Na het ontbijt op pad naar de kaasfabriek waar een museum bij was. Deze was echter dicht, anders dan stond op de website. Dus helaas, nog wel wat gekocht in het winkeltje, weer naar huis. Na een wandeling met Job en Jannie in de regen, ging echt heel hard boven op de heuvel, zijn we in de auto gestapt en naar de bron van de Maas gereden. Dit was wel bijzonder, zo’n klein plasje water wat uitmond in de Noordzee. Daarna zijn we wijn wezen proeven in Coiffy en ook wat gekocht, blijft leuk dat je geproefd hebt wat je koopt. Het regent nu weer en zitten we na te tafelen.

de bron van de Maas

Maandag 26 september

Vandaag een dagje pharmacy (drogist/apotheek) en dokter. Hoe zit dat? Al een week heb ik last van een droog rechteroog, wat toch traant. Hierdoor wrijf je er in en wordt het langzaam rood. De vorige keer toen ik dat had, hebben we een tube smeersel gehaald en dat was nu weer de bedoeling, want de vette crème die ik gebruikte hielp niet afdoende. Maar, bij de phamarcy gaven ze me niets en zeiden dai ik eerst naar de dokter moest, de volgende zei hetzelfde, dus naar de dokter. Ik kon er tussendoor geholpen worden en de jonge dokter zei me dat ze zoiets nog niet eerder had gezien, maar ze was dus nog jong.
Uiteindelijk een recept voor antibiotica om in te nemen en in het oog te druppelen en de zo verlangde crème.  Nu kijken of het allemaal wil helpen. Leuk verschil met nederland wederom, hier gaat het om de zorg en niet hoe de zorg er uit ziet (doktersruimte etc.) Op deze manier zou de zorg in Nederland aanzienlijk goedkoper kunnen.
Nu wachten we op Job en Jannie, kunne ieder moment arriveren. Wordt vast gezellig!

valt best mee

let eens op de prijzen

eerste emmertje geraapt

Zondag 25 september

Vandaag voor het eerst regenbuien. Niet zo veel gedaan, beetje dit en dat. Vanmorgen brood gehaald in Bourmont en dan staan er altijd van die nieuwsgierige koeien. Blijft grappig.

ze vallen al

Zaterdag 24 september

Vandaag zijn we niet weggeweest, Gerard zou hout komen brengen. Dus in en om het huis aan de gang gegaan, Ineke een kastje in de verf en ik heb de onderkant van de voordeur verstevigd. Rond half drie kwam Gerard of ik met hem het hout wilde doen. Bij hem op het land staat het hout in opslag en de zaagtafel staat er naast. Ik wilde 2 kuub van 33 cm en 1 kuub van 50 cm. Samen voor 100 euro is dan een koopje. Het is misschien niet allemaal even mooi, branden doet het zeker, het ligt al drie jaar te drogen. 
De haard aan steken probeer ik tegenwoordig met de “Zwitserse methode”, dan heb je minder rookontwikkeling. Je bouwt een torentje van groot naar klein en dan steek je het aan de bovenkant aan. 

Vrijdag 23 september

Vandaag Eddy’s verjaardag, 72 jaar geworden. 
Vanmorgen na het boodschappen doen, Ineke was de bloem vergeten voor de appeltaart, dus wilde ik wel boodschappen doen, de stoep voor het huis verder afgemaakt. Ziet er weer netjes uit, al zeg ik het zelf. 
Daarna de houtkachel buiten zo gemaakt dat er een rooster in kon, zodat deze ook als BBQ te gebruiken is. Ook dat is gelukt en hebben we de eerste franse worstjes er op klaar gemaakt. 
Het weer slaat langzaam om, maar vandaag was het nog prima buiten. 
Ow ja, er stond opeens een toeristen bus voor het huis, deze kwamen voor Louise en hadden in de kerk een presentatie bijgewoond en gingen nu door het dorp op zoek naar oude herinneringen over Louise. Grappig allemaal.

Toeristen op zoek naar de geschiedenis van Louise Michel

Donderdag 22 september

Vandaag weer een bijzonder heerlijke dag voor buiten. Boodschappen gedaan en ‘s middags Ineke in de hangmat en ik heb een lekker rondje op de fiets gereden. Nu zitten we buiten, de haard even opgestookt en lekker stukje eten. Verder valt er niet zo veel te vertellen, ow ja, volgend voorjaar wordt de weg voor het huis opnieuw geasfalteerd.

de maas bij Goncourt

Als je in de supermarkt cash betaald, komt hier het geld terug.

Woensdag 21 september

Weer een mooie dag, zonnetje vroeg op. Het was restjes dag, dus geen boodschappen gedaan, maar de zakken uit de vriezer opgemaakt. Vandaag oude cement opgemaakt in het stoepje voor de schuurdeur. Daar was door de regen een geul ontstaan en die kon ik nu dichtmaken. Dus met de cementmolen aan de gang, echter deze hield er naar 1 lading mee op. Dus snel over op de hand, want je moet wel tempo houden om het gevuld te krijgen en dat het je niet uitdroogt.
Voor mijn gevoel ligt het er mooi in, maar morgenvroeg maar eens goed kijken. Het zonnetje schijnt nu nog steeds, rosé achter de kiezen en zo een hapje eten.

Japie op Ineke’s been, maar was geschoren, dus gleed er af 🙂

nieuwe stoep bij de schuur

Dinsdag 20 september

Zonnetje aan de hemel bij het opstaan, een heerlijke dag om buiten te zijn. Ineke heeft weer een deel van het huis schoongemaakt en ik ben op de fiets naar de bakker geweest. Verder een beetje geklungeld en was kleine klusjes gedaan. En, natuurlijk naar de troonrede geluisterd. De kweeperen boom zit vol en zo ook de mispels. Verder is er geen hazelnoot te vinden, maar de walnoten boom ziet er vol uit. Wellicht hebben Maureen en Jeroen daar straks wat aan.

Maandag 19 september

Vandaag was de uitvaart van Elisabeth II van Engeland op de tv, de hele dag is het door de Franse televisie uitgezonden, echter met franse synchronisatie en ondertiteling. Ineke vond dat een beetje te veel van het goede en hebben we de dienst op Windsors bekeken op de iPad – NOS.nl. Indrukwekkend en wat is het allemaal groots in vergelijking met Nederland. 



Verder boodschappen gedaan, de tuin gemaaid en Riekus gesproken. Het was hier slecht weer geweest, met veel regen en wind. Verklaart de watergeul aan de voorzijde van het huis. Verder waren er geen bijzonderheden in het dorp. Wel vertelde hij nog dat de nieuwe bron 40 m3 per dag opleverde. Nu hoefde er geen duur water uit een naburig dorp te worden ingekocht.

Zondag 18 september

We zijn om 09 uur vertrokken, nog even Biba opgehaald, en toen in de regen naar het zonnige Frankrijk. En dat was ook zo, toen we Frankrijk binnen reden scheen het zonnetje lekker in de auto. Om 15.30 uur waren we er, onkruid viel mee, wel een water geul voor het huis. Het water heeft dus een andere baan gekozen en wel precies langs de weg over het randje tegen het huis.
Morgen maar eens kijken hoe dat op te lossen. Ook had er een muisje huisgehouden in de kelderkamer, muizengif was aangevreten, wellicht kon ie binnen komen, de keukendeur stond open. Een klein valletje met kaas is inmiddels geplaatst. Tot zover.

morgenstond

Juli 2022

Zaterdag 16 juli

Vanmorgen om 9 uur bij de houthakker hout halen bij zijn opslag. Daar liggen allemaal meter stukken en ik wilde ze graag in drieën. Dus vanuit op de opslag via de zaag in de aanhangwagen. Een volle kuub voor 40 euro is goed te doen. Drie kwartier later was de aanhanger geladen. Eenmaal terug waren Jeroen, Maureen en Noor klaar voor vertrek naar huis. Inmiddels aangekomen en een goede reis gehad. Meike, Niels en de kinderen waren naar St Etien om de tour te kijken. Ze melden zich met een goede vangst van de reclame caravaan en hadden een leuke dag zo. 

Wij zijn aan het opruimen en maken ons klaar voor vertrek morgenvroeg. Het was een bijzonder leuke week, met kinderen en kleinkinderen in goede harmonie.

De zaag moet wel eerst nog worden aangetrokken

Noor vond het heerlijk in de hangmat

Vrijdag 15 juli

Iedereen heerlijk geslapen. Het weer was goed, niet de aangekondigde hitte, maar zon en een graag of 26. Niet zo veel gedaan vandaag, lekker in de tuin, een beetje opgeruimd en een wandeling met Noor gemaakt naar de zonnebloemen. Dus sluit ik maar af met deze foto:

dag allemaal !!!

Donderdag 14 juli

We zijn net terug van het buurtfeest, en het buurt spel op de 14e juli. Met houten ballen gooien op kegels op een oneffen weg. We hebben ons bij de dorpsbewoners gevoegd en dat was gezellig en moet je zo af en toe ook doen. Nu, na het drinken van wat champange en andere bubbels, valt dit stukje schrijven niet mee 😉

Vanmorgen zijn Meike, Niels en de kids vertrokken naar een camping onder Lyon, ze zijn goed aangekomen. Wij hebben de dag grotendeels binnen doorgebracht, het was heet buiten en binnen was bovendien de tour de France met de etappe naar Alpe d’Huez.

Noor lijkt wat te zijn geacclimatiseerd en vindt geleidelijk aan haar ritme. In huis is het koel, maar buiten waait een warme wind. Hopelijk koelt het vannacht weer wat af, dan kunnen de ramen lekker open.

Zo, nu nog even onderuit en een stokbroodje eten, blijft Frankrijk op z’n Hollands. 

Woensdag 13 juli, 40 jaar getrouwd

Vanmorgen was iedereen uitgerust voor het feestje. Na de nog noodzakelijke boodschappen te hebben gedaan, zijn we lekker in de schaduw in de tuin met zijn allen gaan zitten. Hier kregen we van de kinderen mooie cadeau’s, een avondje uit naar Herman van Veen en zo ook naar Paul de Leeuw. Jeroen en Meike gaan als afvaardiging dan mee, we kijken er naar uit. Verder nog leuke andere cadeautjes, die we t.z.t. gaan “uitpakken”.

Hierna werden er teams van drie gemaakt en zijn we gaan jeu de boulen, het werd een gelijke eindstand en gingen we na een pauze door met de volgende ronde, schilderen. Er werd geconcentreerd door iedereen mee gedaan en de resultaten mochten er zijn.

Het was warm, en na een wat ongeorganiseerde BBQ is nu iedereen rustig onderuitgezakt. Vanavond is er nog het gebruikelijke vuurwerk, zien wie er tegen die tijd nog wakker zijn.

 

 

Dinsdag 12 juli

De dag voor ge grote dag. Heerlijk zonnig en goed uit te houden. Meike, Niels, Mick en Floor zijn naar het meer geweest en hebben op grote plastic glijbanen gespeeld. Saar bleef bij ons en met haar hebben we boodschappen gedaan en liedjes gezongen over dieren in de auto. Alleen voor de geit komen we er nog niet uit, dus als iemand daar nog een kinderversje over weet !?
Ondertussen zijn Niels en Mick elektra en een wand aan het dichtzitten in de kelder, moest nog gebeuren.  Zo komen we weer een stukje verder. Mick zit vol energie en haalt tussendoor ook nog met een handkar hout onder uit de tuin, een hele klim voor zo’n manneke. Floor leert ondertussen schaken en doet dat al heel aardig, 3-0 achter 😉
Als het goed is zijn Maureen, Jeroen en Noor onderweg en kunnen we die rond middernacht verwachten. Ineke en ik slapen op zolder in de tent, zodat zij met Noor nog rustig aan kunnen doen op onze slaapkamer.
Gelukkig koelt het ‘s nachts nog lekker af, dus dan daalt de temperatuur in huis weer aardig en als we de boel goed dichthouden is het daar aangenaam. 

Maandag 11 juli

Iedereen had goed geslapen, rond 8 uur waren we wakker. Alles moest even zijn plekje krijgen, maar inmiddels is dat wel gevonden. Vanmorgen zijn Ineke, Meike en Floor boodschappen wezen doen en zijn Mick en ik begonnen met oude takken uit de tuin te verbranden. En op het vuur hebben we stokbrood gebakken op de stok. Ook de marshmallows gingen erin als koek. 
Het was heerlijk weer en ‘s middags hebben we jeu de boule gespeeld. Dit was een trainingspartij voor het grotere werk straks. Verder hebben Mick en Floor het hout van beneden in de tuin naar boven gebracht. Verder is er geschommeld, in de hangmat, getafeltennist en gespeeld. Een heerlijke dag, op naar morgen. 

Mooi rookspel in het zonlicht

Stokbrood

Schommelen

Zondag 10 juli

Je weet maar nooit, maar vandaag kan die vallen 😉
Vanmorgen naar een brocante geweest en wat spulletjes kunnen kopen voor weinig. Vier broodmandjes voor 2 euro, een buiten douche voor 5 euro, een John Deere wagen voor 5 euro (kenners weten wat deze normaal kost), een puzzel van 9 stukjes voor 1 euro, een schommel voor 1 euro  en een zak vol kleefballetjes voor 5 euro. Is weer goed voor aardig wat tijdverdrijf.

Meike en Niels (plus aanhang) verwachten hier rond een uurtje of negen te zijn, de bedden staan klaar dus het grut kan er dan zo in. 
Het was hier vandaag heerlijk weer, goede temperatuur nog en een lekker windje. We houden de boel goed dicht en dat scheelt een slok op een borrel.

Zaterdag 9 juli

Vandaag een dag van opruimen. Morgenavond laat komen Meike, Niels en de kinderen en die moeten toch kunnen slapen. Ook als Jeroen, Maureen en Noor komen, moet er voldoende slaapgelegenheid zijn. Dus Ineke de slaapkamer boven en ik de zolder opgeruimd. Lekker stoffige bende, maar het is allemaal gelukt. Vanmiddag nog uitgezocht welk van de twee badjes ook al weer lek was en de goede gevuld met water. Deze stond helaas scheef en je zag hem steeds verder overhellen, om uiteindelijk leeg te lopen. Morgen een nieuwe poging. 
Het was heerlijk weer. Niet onder het afdak, maar in de tuin onder de bomen en dan in de wind is het eerlijk toeven. Morgen nog even iets koeler, maar dan gaat de temperatuur in de loop van de week behoorlijk oplopen.

 

Vrijdag 8 juli, tour de France dag

Vandaag ouderwets dagje tour de France kijken. De etappe eindigde in de Vogezen en wij kozen er voor om een plekje langs de weg te zoeken in niet te veel drukte. Via wat ommelandse wegen en bospaden kwamen op “een” plek van bestemming. De terugweg zouden we in ieder geval niet dezelfde weg nemen.  Eenmaal geïnstalleerd, lekker in de schaduw, soms een beetje fris, maar beter dan in de volle zon, gebeurde er van alles. Even verderop een grote groep mannen en vrouwen die al veel plezier hadden, (al voldoende op dus).  Een van de mannen vond het nodig om boven op een pilaar zijn blote achterwerk te tonen aan de voorbijgangers. Dit vond de politie niet goed, dus daar ontstond wat tumult. Op het traject is heeeeel veel politie aanwezig, dus versterking was er zo. Het stuiterde wat kanten op, maar uiteindelijk leek het rustig. Dus konden we ons op de tour reclame karavaan storten. Uiteindelijk bij elkaar een tasje vol, nemen we mee naar huis. Dan wachten op de fietsers, die een half uur voorlagen op het snelste schema, dus dat was niet zo lang. Een kopgroep, met daarachter op 2 minuten het peloton. Als je zo langs de weg zit en ze passeren je met meer dan 50 km per uur, voel je wind en is het indrukwekkend dat ze zo dicht op elkaar fietsen. Hoewel het zo voorbij is, is het het wachten waard, wat blijft dat een sensatie. 
Als iedereen en alles voorbij is, is het wachten op groen licht dat het normale verkeer weer van de weg gebruik mag maken. Dit gaat altijd gepaard met die ene agent die het al goed vindt en het hele zooitje dan toch moeten stoppen bij die andere agent die de regels volgt en hij heeft gelijk. Een half uur na de laatste mag de weg weer gebruikt worden en niet eerder. Om 10 uur vertrokken en rond 18 uur waren we weer thuis, een hele leuke dag geweest.

Oproer snel aangepakt

Lekker in de schaduw

Snel en lekker

 

Donderdag 7 juli

Gisteren de reis gemaakt naar Vroncourt, we waren er even na achten in de avond. Geen bijzonderheden aangetroffen en na alles te hebben opgeruimd/uitgepakt, vonden we bijtijds het bed. 
Vandaag, lekker weer, boodschappen gedaan en de tuin in. Kon wel weer wat aan gedaan worden en dus lekker bezig geweest. Het ziet er weer toonbaar en leefbaar uit. 
Met het checken van de brievenbus kwam dit briefje eruit. Het was van Sytske en Rafael, waren op doorreis naar het zuiden van Frankrijk en hadden een een ommetje gemaakt om te kijken of wij er toevallig waren. Helaas, maar wie weet…

 

Mei 2022

Zondag 29 mei

Vandaag is het moederdag in Frankrijk, je zag de mannen met bloemen de supermarkt uitlopen gisteren. Een mooie dag, zonnetje, maar ook een frisse wind. We zijn naar 2 brocantes geweest, maar niets gevonden. Wel nederlanders gezien die voor de handel de marktjes afstruinen. 

Inmiddels in huis alles opgeruimd en de auto al een beetje gepakt. Morgen naar huis, was weer lekker vertoeven hier. 

Zaterdag 28 mei

Vanmorgen de tuin plat gemaaid, niet zo mooi, maar wel doeltreffend. Alles weer overzichtelijk en zo kun je de volgende keer weer rustig verder met maaien. Verder niet zo veel beleefd, lekker buiten geweest en pizza gebakken, smaakte prima. Morgen hebben we nog twee brocantes gevonden, niet ver hier vandaan. Misschien winden we nog wat ons past.

Bij de supermarkten kun je je was doen, wordt best gebruik van gemaakt.

 

Vrijdag 27 mei

Ineke heeft vandaag als en echte vogelaar zich in de vijg verstopt en naar het uitvliegen van de jonge mussen gekeken. Er was al veel door de ouders te doen vanmorgen, dus het was te verwachten. En wachten werd beloond. Heel voorzichtig kwam het eerste jong naar buiten en zag al zittend op het randje, dat het best hoog was. Maar dan toch, aangemoedigd door de ouders, fladderde die er vandoor, gevolgd door zijn zusjes en broertjes. Een mooi gezicht hoe de jongen zich in het diepe storten en dan de vleugels uitslaan.



Verder vandaag de gisteren gekochte lampjes voor 5 euro opgehangen. Staat al gezellig, vanavond in het donker nog eens kijken.

En vanmorgen een mooie foto gemaakt van het zonnetje door de wolken.

 

Donderdag 26 mei, hemelvaartsdag

Vanmorgen naar een brocante geweest en twee lampjes voor onder het afdak gekocht. Als ze hangen en branden zal ik er een foto van maken. Grappige man op de brocante die met zijn draaiorgeltje muziek maakte en daarbij zong, geeft direct een andere sfeer. Verder niet veel gedaan vandaag, rustig buiten bezig geweest en dat is bij deze temperatuur van 20 graden prima.

voorproefje

Woensdag 25 mei

Wordt het feest vanavond of breken ze Tirana af. Laten we er het beste van hopen en dat Feyenoord AS Roma verslaat en de conference cup binnen haalt.
Lekker weer vandaag en na het boodschappen doen een lekker stukje wezen fietsen. Ineke vindt het prima in en om het huis en vermaakt zich met haken, onkruid trekken en een spelletje op de telefoon. De vogeltjes in het nest in de muur maken steeds meer kabaal en pa en ma vliegen af en aan met eten. We zijn benieuwd of ze er nog lang zullen wonen.

Dinsdag 24 mei

Zon en buitje wisselden elkaar af, maar zo tegen het einde van de middag bleef het droog en was het in de zon nog prima uit te houden. Een rustig dagje, met ditjes en datjes. Beetje onkruid wieden en de buiten kachel geprobeerd. Dit gaf direct de mogelijkheid om oud hout op te branden, dus is er weer het e.e.a. opgeruimd. Zo het stof er even afspoelen en dan lekker onderuit. We kijken Ozark op Netflix, spannende en goede serie. Morgen weer zo’n dagje, misschien even een stukje fietsen, kwam vandaag door het weer niets van. Ineke haalt overdag wat slaap in, ligt ‘s nachts door het hoesten wakker. Last van de pollen 🙁

Maandag 23 mei

Vannacht hevig onweer, maar van korte duur. Enorme knal en veel regen. Vanmorgen de zolder nagekeken op lekkages, maar alles was droog. Het was de hele dag buiig, met tussendoor de zon, niet koud. Na het boodschappen doen, een beetje aan geklungeld. Had nog beloofd een trofee van de brocante te laten zien. Nog even ophangen en dan gebruiken, zien of we dan niets vergeten met het boodschappen doen.

Zondag 22 mei

Gisteren, op zaterdag, in de avond aangekomen. Alles rustig, alleen het onkruid kwam ons al tegemoet. Dat went niet, ook al weetje dat het er wel weer zal zijn. Onkruid heb je in vele varianten en als je denkt dat je de enen onder controle hebt, dan neemt een ander je te grazen. 

Klaprozen tegenover het huis, altijd mooi om te zien

Onkruid en gras, dat laatste is mooi, misschien komt er dan meer gras

Vandaag naar 2 brocantes geweest, lang geleden vanwege corona. Ineke scoorde op de eerste een bloemenvaas voor 1 euro. Gisteren onderweg had ze een bosje tulpen gekocht en die stonden in een maatbeker. Maar nu dus in een perfect bij de keuken passende vaas.

Op de tweede brocante hebben we ook nog wat gekocht, voor bij elkaar 8 euro, maar dat zal ik later vermelden. 
Het is hier heerlijk weer, er wordt door de dorpelingen weer met de ballen gegooid en de tuin is al een beetje gemaaid. Nu gaan we lekker een stukje vlees eten. 

April 2022

Zondag 17 april, 1ste paasdag

Vanmorgen de Paus op de Franse TV gezien, is toch anders in het frans. Boodschap blijft hetzelfde en het was er ook mooi weer. Hier stond alleen wel een behoorlijke oosten wind, dus in de zon en uit de wind geeft een rode huid.
Het zit er weer op en morgen met de caravan achter de auto naar huis, ook weer fijn. 
Dus: a demain

Zaterdag 16 april

Koude noordenwind de hele dag, maar uit de wind in het zonnetje prima te doen. Vanmorgen eerst wezen tanken, want gisteren was de benzine op, was dan ook wel de goedkoopste in de regio, 1,69 p/l
Vandaag de deadline voor de caravan, er zijn twee gegadigden die er allebei evenveel op hadden geboden. Uit Diepenveen en Arnhem, we gaan het zien. Hier in Frankrijk gaat het op de TV over de verkiezingen tussen Macron en Le Pen. Het is nek aan nek en vanavond is er een groot debat tussen die twee. Hier in de regio is het Le Pen, maar dat is dan alleen omdat men het niet zo op heeft met de grote stad, dus Macron.
Maureen stuurde een mooie foto van Noor, een wolk van een meid en daar laat ik het nu verder bij.

Vrijdag 15 april

Vandaag in Langres naar de markt geweest en op het Place de Diderot wat gegeten. We zochten om te lunchen een klein restaurantje waar de eigenaresse quiches maakt die je ter plekke kon opeten, maar haar zaak was verandert in een uitdragerij van allerlei artikelen. Dus onder het standbeeld van Diderot een Croque Monsieur en een Plat de Jour gegeten. Diderot is de voorloper geweest van Wikipedia, en geboren in Langres. Meer weten, klik hier 
In de namiddag in het zonnetje nog een glaasje rosé gedronken, misschien daardoor vergeten dit stukje te schrijven 🙂

Donderdag 14 april

Heerlijke dag, we zijn net na het avond eten binnen en dan is het in huis best koud. Dus blok hout aangestoken en nu onderuit voor voetbal, PSV en daarna Feyenoord.  De buurman gesproken, 15 katten heeft ie inmiddels, maar alles binnen een omheining. Of ik met het bosmaaieren niet alle bloemen kortwiekte, belangrijk voor de bijen om bloemen te laten staan. Daar had ik al rekening mee gehouden, dus dat was goed. 
Weli gesproken, die kwam in een warm bad in Kosovo bij zijn familie, fijn om te horen.
Nu voetbal.

Woensdag 13 april

Bewolkt, maar droog en aangenaam. Het zonnetje kwam er later nog doorheen. Vandaag met de bosmaaier door de tuin en wat onkruid gespoten. Milieu vriendelijk natuurlijk, als het maar wel helpt. We gaan het resultaat afwachten, morgen moeten de eerste onkruidblaadjes hangen.
We hadden een kippetje gehaald en die op de Cobb gebraden. Smaakte allemaal weer prima. Biba wilde vanmorgen niet zo op gang komen, maar heeft de hele dag lekker buiten gelegen, bij waar wij waren. Nu binnen, kachel aan, want het huis is dan best fris.

Dinsdag 12 april

Wederom een zonnige ochtend. Ineke bleef nog even liggen en ik ben brood gaan halen. Ik wilde ook met hardlopen weer beginnen en moet dan een begin test doen op de Garmin. Hierna maakt Garmin een trainingsprogramma wat dan bij je fysieke toestand hoort. In Bourmont wist ik een klein atletiek baan van 200 mrt en mooi vlak dus, goed voor de test. Het is grappig om te zien dat er dan gewoon een asfalt baan ligt, waar je kunt tempo lopen, sprinten, verspringen etc. op een terrein van 225×225 mrt groot. Hadden we dat maar in Eerbeek gehad, dan had de Jeugd Olympische Dag altijd kunnen doorgaan. 

We hebben de laatste hand aan de caravan gelegd en lang met Riekus staan praten, over van alles en nog wat. Hij kon op dit moment niets doen met zijn kunstwerken, de handel lag volledig plat. Hij woont nagenoeg helemaal in Frankrijk en hakt hout, verbouwd van alles en zoekt nog een grasmaaier, zo’n ouderwetse. Zijn vriendin Elise werkt nog op school en doet veel op afstand vanuit Frankrijk.



Nu zitten we schoon binnen en hebben kachel aan, behaaglijk. Morgen moet het gras er hier af, dus wordt er gebosmaaierd. 

Maandag 11 april

Weer geen hoofdprijs in de Staatsloterij, maar het zonnetje scheen al vroeg, dus dan heb je de hoofdprijs al te pakken. Boodschappen in Neufchateaux gedaan, ik kon niet alles vinden, dat blijft toch lastig in de huidige bouwmarkten. Een probleem dat je tegenwoordig ook in Nederland ondervindt.
Eenmaal thuis een broodje gezond gegeten, samen met een vreemde gast aan tafel. Daarna is Ineke in de tuin aan de gang gegaan, er staan nog steeds wat brandnetels en ik heb de caravan gepoetst. Nu is het rustig en hebben we de kachels aan. Koelt langzaam toch wel weer wat af.

Zondag 10 april

Mooie ochtend, zonnetje scheen vol op. Wel koud nog, maar in huis prima te doen. Op de foto het huis van de afgelopen jaar overleden oude mevrouw, staat er mooi bij. Haar zoon houdt het voorlopig aan, kan er zijn vakanties doorbrengen. 

Op de caravan hebben we nu 5 reacties gehad, komende zaterdag eindigt het bieden, maar zo te zien gaat ie mee naar huis en wordt ie verkocht. 
Van Noor deze leuke foto, gaat goed met haar en dat is fijn.

Zaterdag 9 april

Vandaag wisselend bewolkt met aan het einde van de dag een zonnetje. Na de boodschappen vanmorgen hebben we ieders een beetje gelummeld. Ineke heeft het poppetje af en ik heb buiten de kachel onder het afdak verplaatst en denk ik een oplossing te hebben voor de dakdoorvoer van de kachelpijp. Tis buiten rond de 10 graden, dus zitten we nog wel binnen bij de kachel. Het wordt geleidelijk aan wel beterden met het weer. Op de tv gaat het hier over de oorlog in Ukraine 🇺🇦 en de franse verkiezingen met Macron en Le Pen. 

 

Vrijdag 8 april

Vandaag regenachtig en ook weer veel wind, maar nu aan het begin van de avond is het opgeklaard en zien we zelfs het zonnetje eventjes. Het was dus een prima dagje om de boekhouding te doen en Ineke is bezig met het maken van een poppetje. Als deze af is zal ik er een foto van maken. Vanmorgen boodschappen gedaan en wat opvalt is dat de diesel duurder is dan de benzine, iets wat ik nog nooit heb meegemaakt. In Europa was de diesel altijd goedkoper dan benzine, dus er is wel degelijk iets aan de hand. Ik wilde er een foto van maken, maar dan zie je waar de prijs moet staan enkel een paar streepjes. Dus deze er even met de hand ingezet. Vandaag ook de caravan te koop aangeboden op marktplaats, zien wie daar op gaat reageren, we zijn benieuwd. Verder gaat het goed, het is al weer lekker warm.

Donderdag 7 april

Het was een dure rit, benzine prijs hoog en vol de wind tegen.  We hebben de hele weg wel regen en veel wind gehad, maar uiteindelijk rond 14.45 uur aangekomen. Op het oog geen bijzonderheden, het was rond de 10 graden C in huis, maar nu (18 uur) inmiddels zo rond de 20 en dat is prima. Spannend momentje was de appeltaart die sinds januari, vergeten op de trap stond. Dat viel behoorlijk mee, de foto hieronder laat het resultaat zien. 
Straks voetbal kijken en lekker bijkomen van de reis. Biba heeft het ook weer allemaal overleefd en ligt al weer te slapen.

Harige taart



Januari 2022

Zaterdag 15 januari

Dikke mist vanmorgen, maar in de loop van de ochtend kwam het zonnetje er toch nog door. Het was daardoor wel kouder dan gisteren. Vandaag een dagje van opruimen en een beetje dit en een beetje dat. Ik heb de meterstand van het water doorgegeven bij Gisele en kreeg een doos chocolade mee terug. Ze blijven aardig. Kort over Covid gehad en dan merk je dat zij ook kiezen voor voorzichtigheid, zijn ook niet meer de jongsten. Bij onze buren op nr 13 een kaartje door de bus gedaan, zij ligt al 5 maanden in ziekenhuis/revalidatiecentrum. Herstellende van Covid. We hebben ze nog nooit ontmoet, maar het zijn je buren, nietwaar. 
Morgen naar huis, was een lekkere week.

Kaal geschuurd

Voor Floor

 

Vrijdag 14 januari

Gelukkig ook geen slingers, anders zou ik volgend jaar veel goed moeten maken. Het laatste stukje appeltaart samen gegeten en lekker buiten in het zonnetje gewerkt en gezeten. Heerlijk weer, zo  lang je gebruik kunt maken van de zon. Ik heb een watervat waar de verf van af moest, omdat er een buitenkachel van gemaakt gaat worden. Dus met 1,5 uur de slijptol er op, is de verf er grotendeels af. De buurman kreeg 5 kuub brandhout voor de deur afgeleverd, dat brengen ze met een traktor en aanhanger en kieperen ze voor zijn deur op de grond. Vervolgens gooit hij dat allemaal in de kelder door een luik voor het huis.
Bij het avond eten gebruik gemaakt van de airfryer, iets te lang er in gehouden, maar de friet smaakte verder prima. Dus die gaan we vaker gebruiken.

De weg voor het huis richting zuiden, bergaf

Watervat dat een buiten kachel moet worden

De buurman gooit 5 kuub hout in zijn kelder

Donderdag 13 januari

Vandaag wezen winkelen in Langres, bij de grote winkels buiten de stad. Hier hangt de kerstversiering nog in de winkels, of misschien is het winterversiering. Alles loopt met mondmaskers, afstand moet je zelf in acht houden, daar hebben ze wat moeite mee. Hier in Frankrijk gaan de scholen protesteren dat ze dicht willen en Nederland juist dat ze open moeten. Zo verschillend kan het dus zijn met Covid-19 maatregelen.
Vanmiddag weer een rondje met Biba langs de akkers, de boeren waren mest aan het uitstrooien en dan het land omploegen. Die trekken zich van de Covid weinig aan.
Elise en Riekus waren thuis, even mee staan praten. Ging allemaal prima met ze, voelen zich thuis in Vroncourt. 

Wintertafereel in de supermarkt

Nieuwe toilet zitting

Airfryer voor onze verjaardagen

 

Woensdag 12 januari

Dagje rondom huis, geen boodschappen, we hadden alles in huis. Het was lekker weer met een mooie koude ochtend. Op de foto zie je het wit over het land van die kou. Met Biba een rondje gelopen en verder een beetje van dit en dat gedaan.  ‘s Ochtends is het 19 graden in de kamer en 16 in de keuken. Dan gaan de beide kachels aan en in de keuken laat ik dan weer uit gaan en in de kamer blijft dan branden op 1 blok steeds en dan is het rond de 21 graden gedurende de dag en de keuken 19. Prima te doen. Nu staat de kachel in de badkamer aan en over een uurtje is het dan prima om te douchen of te badderen. Alleen even plannen dus.

Dinsdag 11 januari

Ineke is jarig, maar geen slingers of cadeaus. Gewoon lekker rustig aan, tijd voor jezelf. Vanmorgen zelfgebakken appeltaart en boodschappen gedaan. Niet veel gekocht, maar er even uit is lekker. We waren op zoek naar een airfryer (frituur zonder vet, zeg maar), maar we hadden de keuze uit maar liefst 1 exemplaar van 180 euro. Dat hebben we niet gedaan.

Vanmiddag op zolder een gat boven een balk gedicht. Gisteravond kroop er iets door de muur en begon aan de plint te knagen, dat moeten we niet hebben. Nu met hoogfrequent geluid en bewegingslamp maar een beetje pesten en hopen dat ze wegblijven.
Wie ze zijn, ?

Hieronder wat foto’s van vandaag.

Heerlijk weer rond het middaguur.

Door het keukenraam naar binnen genomen

Het graf van de oude mevrouw en haar man

De balk ligt los in de muur

Maandag 10 januari

Mistige morgen, maar al redelijk snel kwam het zonnetje er door. Beetje de boekhouding gedaan, 2021 moet worden afgesloten en daarna boodschappen. Nieuw toiletbril en broodrooster gekocht. Beiden doen het.
Als avond eten een zuurkool pakket voor 2 personen, was goed en lekker te eten. Maar dat komt misschien door het te koken in witte wijn.


Zondag 9 januari

Vanmorgen croissants gehaald bij Agnes, even verderop in een dorpje. Op de terugweg langs de maas een foto gemaakt van het opkomende hoge water, er is vast al wat naar Nederland onderweg. Verder rustige dag, schaatsen gekeken en biatlon op de Franse TV. Rondje met Biba en nu hebben we het eten op. Ineke heeft zich voorgenomen elke dag een kamer in het huis te doen, dus langzaam aan wordt het hier schoner.

Zaterdag 8 januari

Om ongeveer 09 uur was de rust weer teruggekeerd in huis. Moet je ook weer even aan wennen. Inmiddels zijn ze thuis aangekomen, na 5 tussenstops, want Saar moest regelmatig op een wc worden “uitgelaten” nog. Gaat al aardig goed. Alles ging mee in de aanhangwagen, dat is wel handig, eentje met een deksel. Niels had deze weer waterdicht gemaakt, de naden lieten water door.  

Het was vandaag koud en nat, maar in huis in de kamer en keuken is het lekker warm. De slaapkamer warmen we straks wel even op. Verder weinig nieuws te melden. 
Gisteravond het bekende spelletje BeerPong gespeeld.

Vrijdag 7 januari

Drukte van belang in huis. Alles rent en vliegt door elkaar. Maar, uiteindelijk om 9 uur samen een ontbijt met eieren, harde afbakbroodjes, etc. De dames, met uitzondering van Floor gingen boodschappen doen en de overigen deden hun ding. Mick heeft boven op zolder een treintafel gebouwd en daar moest het elektra nog worden aangesloten. Floor heeft lekker tv gekeken.

’s Middags was iedereen weer thuis en is er gekleurd, gespeeld en werd het eten voorbereid. Saar helpt mee met hout halen en koud is het zeker niet.
Nu wordt het eerste speelgoed en tassen in de aanhanger gepakt, morgen gaan ze richting Eerbeek. Biba blijft hier.

De foto’s hieronder horen bij een gisteravond gespeeld spel, Party en Go Family. Hierbij moet je dus gekke opdrachten uitvoeren.

 

Vandaag 6 januari in Vroncourt bij Meike, Niels, Mick, Floor en Saar gearriveerd. We waren er rond 14.30 uur, dus lekker in een keer doorgereden en vlotjes aangekomen. Het was een vrolijke boel en we kregen een rondleiding door ons eigen huis 🙂

Zo te zien had iedereen het naar zijn zin en na het eten hebben we ook nog een toetje gegeten en Saar gebruikt daarbij de achterkant van de lepel. Geleerd Mick.

Bij aankomst moesten we Saar zoeken, zij zat onder tafel, maar verraadde zichzelf al. Kon niet wachten tot we haar vonden.